Vissa rynkor kan man inte sminka bort

Många gör en hel del för att slippa få rynkor i ansiktet. Här kan vi tycka att det är fint med några vackra rynkor i ansiktet, så länge det inte handlar om stora påsar under ögonen. Det är inte vackert på någon. Har man stora rynkor mellan ögonen, till exempel, är det heller inte särskilt snyggt, inte heller breda veck i pannan, eller hela rutnät i ansiktet. Vad kan man då göra med rynkor i ansiktet? En del provar botox, det är ett nervgift som gör att du inte kan röra den delen av ansiktet. Injicerar du botox i pannan, kan du inte lyfta på pannan mer, det är det som gör att rynkan i pannan försvinner. Pannan blir helt enkelt stel efter en botox-injicering.

Man kan fylla ut ansiktet

I stället för att injicera ett nervgift som botox, kan man faktiskt använda sig av vävnad från den egna kroppen. Säg att du vill bli av med fett som envist sätter sig runt magen och midjan men som du skulle behöva släta ut rynkan i ansiktet med. Det är faktiskt fullt möjligt. Med moderna metoder kan man, utan kirurgiska operationer, transplantera fett som man vil avlägsna på det ena stället på kroppen till ett annat.

Därför behöver man inte opereras

Som behandlare tar man emot människor som vill bli av med fett på någon del av kroppen. Då ger man först en lokal bedövning, just på det ställe som de vill bli av med fettet på, till exempel på magen. Sedan gör man ett snitt (på magen) och för in en smal laser. Med lasern tillintetgör man fettvävnad. Sedan suger man ut fettvävnaden. Den fettvävnaden kan man sedan (om patienten vill) injicera i ansiktet, till exempel där rynkan i pannan sitter, eller mellan ögonen. Då använder man bara en spruta som sprutar in fettet där patienten vill att det ska sitta.

Knappt någon konvalescens

Gör man på det sättet, behöver inte patienten sövas. Lasern kanske inte gör särskilt ont och snittet man gör i huden, sys igen. Det blir inte något stort sår, om kiurgen är duktig på det som hen gör. Särskilt intressant är den delen av operationen, eller behandlingen den att man kan förflytta patientens egen vävnad från det ena stället till det andra. Det gör att man inte för in främmande material i kroppen, utan det är den egna kroppens vävnad som används för att åstadkomma en förändring som patienten önskar. När man slipper narkos och heller inte gör stora ingrepp i kroppen, innebär det att patienten inte behöver någon lång sjukskrivning efteråt. De flesta kan arbeta på nytt efter några dagar.

19 Jul 2018