Så gör du en fin sminkning – steg för steg

 Att sminka sig är en del av vardagen för många av oss och detta oavsett om det handlar om just vardag eller om exempelvis en fest. På jobbet så vill man se representabel ut och på en fest så vill man verkligen glittra. Det många gör fel är att man ser sminkningen som lite av ett måste. Det är det inte; man ska istället se det som något roligt, spännande och som något som ger en rejäl boost. Gillar man inte att lägga make-up så tror vi att man antingen A) har fel grunder B)använder fel redskap och dåliga produkter och C) gör det för svårt för sig.

För; det behöver inte vara så svårt att lägga en snygg make-up som gör att man verkligen strålar. Vi tänkte sammanställa en fin sminkning där vi steg för steg går igenom de olika momenten. Den här passar lika bra för exempelvis ett bröllop som den gör för en vanlig fest. Däremot så kanske du ska överväga en annan typ av sminkning om du har bråttom till jobbet en måndagmorgon i november. Med detta sagt – här kommer vårt förslag:

  1. Börja med att rengöra din hud och återfukta direkt efteråt med en dagcreme.
  2. Det här är själva grunden och se till att du använder en foundation som går bra ihop med din egen hudton. Här kan du testa genom att lägga lite foundation på ditt kindben och se om den smälter ihop med din egna nyans. Gör den det – håll fast vid den foundationen. Grundregeln är nämligen att en foundation ska smälta ihop och att den inte ska synas genom att ge någon egen färg.
  3. Puder – såklart. Pudret gör att din foundation fixeras och håller den på plats under hela dagen – och natten. Använd gärna en stor puderborste för maximal effekt.
  4. Använd rouge. Det ska bara addera lite rodnad till ditt ansikte. Se till att lägga lite och fokusera framförallt på kindäpplet (du ser det lättare om du ställer dig framför spegeln och bränner av ditt största leende).
  5. Skugga brynen lite försiktigt med brun färg; kall, brun ögonskugga brukar fungera bra.
  6. Ögonen. Använd primer och ögonskugga och försök att hålla dig till naturliga färger – beige, brunt, grått och vitt. Primer är det du börjar med och det är den som kommer att göra att ögonskuggan sitter bättre så småningom. Eyeliner bör du också använda och här är rådet att du dels är sparsam och dels jobbar inifrån ögonvrån och utåt. Avsluta med en liten vinge snett uppåt.
  7. Ögonfransarna. Ett tips är att du värmer din ögonfransböjare innan du använder den; det ger ett mer hållbart resultat alá Betty Boop.
  8. Läpparna. Börja alltid med en penna och måla runt läpparna. Därefter så tar du läppstiftet och fyller i som vanligt.

 kvinna med smink

 

Tips på en fräsch sminkning

Väldigt många har problem med sin sminkning och tycker att den gör att man ser konstlad och onaturlig ut. Kort och gott; man vill sminka sig – men då man gör det så blir resultatet inte tillräckligt tillfredsställande ut.

Förstår ni skillnaden här? En sminkning ska gör att man ser fräsch ut, den ska verka – men utan att synas. Målet ska vara att man ser fräsch och naturlig ut och inte att man ser ut som att man spenderat hela natten framför spegeln. Vi har försökt sammanställa några nycklar till en fräsch sminkning och vi radar upp dessa nedan så att de blir lite enklare att följa:

  1. Färre lager. Använd bara de nödvändigaste produkterna. Då det kommer till smink gäller definitivt devisen om att less is more.
  2. En foundation ska smälta ihop med din naturliga hudton och den ska inte på något sätt ta över. Prova dig fram och se till att det är ljust då du gör det.
  3. Lite rouge piggar upp. Använd rouge och jobba dig från kindbenen och upp till tinningen med en mjuk borste. Här är betoningen på ordet – lite – du vill inte se ut som en påskkärring.
  4. Mjuka färger kring ögonen. Beige och persika är två färger på ögonskuggor som definitivt ger ett fräschare intryck och som du med fördel kan använda. Överväg även brun mascara, kajal och eyeliner snarare än svart.
  5. Läpparna. Antingen håller du dem naturliga – men ger dem lyster genom vanlig lipsyl. Eller också så håller du dig till de mjuka färgerna – beige och persika – vi nämnde i samband med ögonskuggan.