Om hudvård och några generella tips

Din hud är det yttersta skyddet för hela din kropp och det handlar om i stora drag om en area – hos en vuxen människa – som ligger mellan 1.5- 2 kvm. Fantastiskt, eller hur? Det är din hud som skyddar, det är den som reglerar värme och det är den som gör att du känner exempelvis smärta och beröring. Huden är också det om syns och i synnerhet så gäller det ansiktet. Många ser av den anledningen till att hålla ansiktet i schack efter konstens alla regler – man rengör, man återfuktar och man ser till att sminka sig samt införskaffa diverse produkter för allt detta. Bra!

Men det många glömmer här är alltså ungefär 1.4-1.9 kvadrameter hud som även den behöver behandlas och tas om hand. Visst, ansiktet har den känsligaste huden – men man måste se till att även ge den övriga huden viss omsorg. Hur då? Vi ger några generella tips om hudvård och vi gör det punktvis:

  1. Bodylotion på kroppen – ansiktskräm i ansiktet. Nej, det fungerar inte att öppna en burk ansiktskräm och smeta över kroppen och det fungerar definitivt inte att göra det motsatta. Man brukar säga att var sak har sin plats – det gäller även ditt badrumsskåp och hur du ska tänka gällande de produkter du har – och använder – i det.
  2. Vilken hud har du? Ta reda på vilken typ av hud du har – fråga gärna en expert – och anpassa produkterna efter den. Det fungerar inte så bra att du med torr hud använder en bodylotion framtagen för normal hud; du behöver en fetare sådan.
  3. Smörj direkt efter duschen. Se till att smörja in dig direkt efter att du duschat och tvättar av dig. Din hud behöver återfuktas. Ett annat tips är att du köper exempelvis arganolja och smörjer in dig med om du upplever en extra torr period rent hudmässigt – för många så är vintern en sådan period.
  4. Drick vatten, undvik tobak och rör på dig. Cigaretter, behöver vi ens gå in på farorna med sådana? Kort och gott, cigaretter gör – utöver allt annat; i synnerhet cancer – att din hud åldras i förtid och att du får en gulaktig nyans. Vatten ska du dricka mycket av då det återfuktar din hud inifrån. Träning sätter igång blodcirkulationen och får din hud att ”leva upp” och se friskare ut.

Tips för hudvård – steg för steg

Vi tänkte här gå igenom några enkla steg för hur du kan få en bättre hy och vi gör det direkt och enligt följande:

Undvik detta:

Fel produkter. Ta reda på vilken hudtyp du har och köp produkter anpassade för denna