Vad är egentligen ett ansiktslyft?

Det flesta är nog bekanta med ett vad ansiktslyft är, mer eller mindre. För den som är nyfiken kan man läsa mer om hur det går till och vad som rent fysiskt händer när man lägger sig under kniven för ett ansiktslyft.

Målet med ett ansiktslyft är, för de allra flesta i alla fall, att få tydligare ansiktskonturer, tajtare hud och därmed se yngre ut.

Ett ansiktslyft förändrar utseendet genom att motverka de ålderstecken som uppstår med tiden. Ett av dessa tecken är just det att huden förslappas. Det som händer är att ansiktets fettvävnad omdisponeras samt att muskulaturen som håller upp ansiktsvävnaderna försvagas.

De här förändringarna börjar oftast i åldern kring 30, men börjar först kännas jobbiga för många i åldern 40 – 65 år. Många känner sig nämligen yngre och piggare än vad de upplever sig se ut, och därmed kan ett ansiktslyft bli aktuellt.

Vanliga ålderstecken

Att man blir gammal syns på nästan hela kroppen och inte minst i ansiktet. De vanligaste ålderstecknen som uppstår till följd av det som nämns ovan, är att bland annat djupare rynkor som uppkommer mellan munnen och näsan.

Huden i ansiktet blir också slappare och hängigare. Många besväras också av att markeringen av käklinjen försvagas med tiden. Andra besvär kan vara att kinderna sjunker ned samt att depåer av fett bildas runt hakan, nacken samt halsen.

Många som lägger sig under kniven upplever också att ansiktet generellt sett ser mindre och mindre bra ut. Det blir överlag rynkigare, läpparna tappar sin fyllighet och avstånden mellan munnen och näsan förlängs.

Många upplever att ett ansiktslyft motverkar just dessa tecken på ett bra sätt. I många fall vänder ingreppet på ovannämnda ålderstecken. Beroende på vilken behandlingsmetod som används kan ansiktet dessutom ges en fräschare form att fortsätta åldringen i.

Resultatet uppnås helt enkelt genom att kirurgen stramar åt huden så att den sitter tajtare runt ansiktets redan befintliga konturer. Efter behov gör kirurgen också flera ingrepp på de underliggande ansiktsvävnaderna. Det här innebär att de kan lossa, sträcka, lyfta eller till och med ta bort dessa vävnader.

Förutom att göra ansiktslyft på kirurgisk väg finns det också alternativa behandlingar för att minska dessa ålderstecken. De här har dock visat sig ha en ganska begränsad effekt. I första hand används de med fokus på särskilda problemområden.

Här hittar du mer information om ansiktslyft: http://www.ansiktslyft.biz/.

11 Jan 2017