Smink och frisyr - ett koncept

Du som är van att förändra ditt utseende med smink och hår, vet försås viken av att gör båda samtidigt. Att göra en stor förändring av det ena, utan att tänka till vad det betyder för det andra, ger sällan ett gott resultat. Vill du förändra ditt utseende så är det viktigt att våga gå hela vägen.

En ny frisyr bestämmer hur ramen för ditt ansikte ska vara. Vill du till exempel framhäva ögonen? Då kan du låta en lång lugg klippas kortare för att ögonen ska synas mer och förstärka detta med passande makeup. Kanske dags att låta den ensamma marscaran få sällskap av sköna skuggor eller en eyeliner?

Välj färgat eller naturligt

De senaste åren har det blivit vanligare att fler och fler vågar ta ut svängarna rejält med hårfärgen. Blått, lila och rosa har fått träda in i paletten över hårfärger vi kan se då och då på gatorna. Det här är en färgning som fungerar rätt dåligt om du inte matchar upp den med en färgstark make up. Tänk på hårfärgen som början till ett koncept. Om du inte sminkar dig så att ansiktet stämmer ihop med en skarp vågad hårfärg kan den nya fina och roliga färgen mest se ut som en peruk.

Men med färgstarka skuggor, tydligt markerade ögon (gärna med eyeliner i både svart och glada kulörer) så blir den starka hårfärgen en del av dig, en del av din personlighet. Och det var väl det som var meningen eller hur?

Om du istället vill gå andra vägen, att se så naturell ut som möjligt, är det fullt möjligt med pudrade naturliga toner. Samtidigt som många väljer att satsa på skarpare tydligare hårfärger sker vi nu en parallell utveckling, många vill också märka ut sig genom att behålla sin naturliga hårfärg. Eller i alla fall att lägga en toning som ligger nära den ursprunliga hårfärg som man i grunden har.

Det är naturligtvis snyggt att se helt naturlig ut, men också den här looken kan förstärkas genom att dras till sin spets. Om du tidigare har haft färgat hår kan det vara klokt att göra en “av-färgning” så du verkligen får bort gamla färgrester och återfår din egen färg snabbare.

Kul att se att håret ofta ligger nära ögonenbrynens naturliga färgnyans. Om du ändå vill behålla lite mörk färg på ögonbrynen för att förstärka och rama in ansiktet så fundera över om du inte också ska tona håret i samma färg som dina bryn? Det ser helt klart naturligare ut.

Hårfärgen påverkar hudtonen

För att verkligen matcha smink med frisyr så bör du gå till en salong som har kunskap om hur hud och hår samspelar.

Byter du hårfärg är det troligt att den foundation som du använder till vardags bör bytas ut, alltså själv tonen i den. Hårfärger påverkar vår uppfattning om huden. Som grundregel ger ett mörkare hår en upplevelse av en ljusare hy. Men det beror också på om den färg du valt är varm eller kall.

26 Oct 2016