Saker man bör veta innan man förstorar brösten

Att göra en bröstförstoring är något som mest har varit populärt i lite större städer, så som Stockholm och även Göteborg. De senaste åren har intresset dock flyttat ut från bland annat Stockholm och spridit sig över hela landet.

För de som ska göra en bröstförstoring finns det ett par saker som kan vara bra att känna till.

Din första bröstförstoring kommer troligen inte att vara din sista

En fjärdedel av alla kvinnor som genomgår en bröstförstoring kommer att behöva göra en till efter 10 år. Detta eftersom implantaten inte fyller sin funktion hur länge som helst.

Det kan till exempel hända att implantaten börjar läcka, eller att ett ”skal av ärr” bildas runt implantaten med konsekvensen att de tappar sin ursprungliga form. Andra faktorer som kan bidra till att en ny bröstförstoring behövs är bland annat viktminskning, graviditet och att ens tycke och smak kan förändras över åren.  

Du kommer att behöva sjukskrivas efter operationen

Som tidigast kan du börja jobba igen efter ungefär en vecka – men du kommer inte att känna dig helt hundra efter den tiden. Dock funkar det för de flesta att börja jobba igen efter en veckas tid, såvida inte jobbet kräver mycket fysiskt arbete. Det är inte bara på jobbet man behöver tänka på att inte anstränga sig fysiskt – bor man till exempel i ett gammalt gårdshus i Stockholm (där hiss ofta saknas), ska man ta det oerhört lugnt upp- och nerför trapporna.

Om du däremot väljer den lite mer ovanliga operationsmetoden att implantaten opereras in bakom muskeln istället för på den, kan du behöva ännu längre tid att återhämta dig.

Det går inte att gå från liten till jättestor på en gång

Om du från början har A-kupa i storlek, går det inte att operera sig till DD på endast en operation. En bröstförstoring av den omfattningen kräver flertalet besök till skönhetskliniken.

Det är viktigt att vara realistisk – kroppen och huden behöver en del tid att anpassa sig efter en så stor förändring som det faktiskt innebär att göra en bröstförstoring. Att gå från en A-kupa till D-kupa är något som kan ett år eller två, eller mer.

Tänk efter en gång till om anlag för vissa hälsoproblem finns

Om flera personer i din närmsta släkt antingen är överviktiga eller har råkat ut för bröstcancer, bör du överväga beslutet om en bröstförstoring både en och två gånger till. Att ha anlag för dessa typer av hälsoproblem ökar risken markant för att något ska gå fel under operationen.  

Här kan du läsa mer om hur en bröstförstoringen går till.

3 Mar 2017