När inte sminket slätar över rynkor längre

Om du någon gång har sett en sminkad åldring, vet du att ibland kan en make-up – i stället för att täcka rynkorna – förstora dem så att man ser dem ännu bättre. Det hjälper helt enkelt inte att sminka över rynkor. Och även om man skulle kunna lägga ett så tjockt lager av smink på ett åldrande ansikte, syns sminket bättre än personen själv, och det är heller inte snyggt. Så vad ska man göra när rynkorna börjar infinna sig? Det blir ju inte riktigt snyggt att försöka sminka bort dem. Dessutom sminkar sig många inomhus, så när de kommer ut i dagsljuset syns sminket och rynkorna. Det enda man kan göra i så fall, är att försöka få bort rynkorna på annat sätt. Då har du lite olika metoder som du kan använda dig av.

Operation

Som du ju vet kan man operera bort rynkorna. Då blir du nedsövd och en kirurg skär bort överflödande hud, spänner musklerna och tar bort. Efteråt ser du ut som om du har varit i världens slagsmål och behöver ha bandage runt ansiktet. Helst vill du inte visa dig bland folk i några veckor efteråt, tills blåmärken och svullnaden har gått ner. Det kostar mycket och innebär en ganska lång eftervård. I princip kan du inte göra någonting efteråt, mer än ligga ner och vila. Fördelen är att rynkorna faktiskt har slätats ut och du slipper hängande hud. Däremot kan du inte le eller göra miner med ansiktet på ett tag.

Fillers

Fillers är en annan metod, som inte innebär lika lång konvalescens som en plastikkirurgi. I stället fyller man i läppar, kinder eller näsa eller panna för att med hjälp av fillers fylla ut rynkorna så de inte syns. Svårigheten är den att du inte kan ta bort ringar under ögonen. Det skulle se ut som du har bulliga ögon i stället. Fillers är bäst om du enbart behöver fylligare läppar, men risken är stor att du får en ankmun i stället för snygga, fylliga läppar.

Botox

Botox är ett nervgift som man sprutar in i ansiktet, vilket leder till att nerverna dör, där du har sprutat in det. Ansiktet blir stelt, men rynkorna försvinner, eftersom du inte kan röra den delen av ansiktet. Du kan inte skratta, rynka på pannan eller näsan eftersom du inte kan röra den delen av ansiktet alls. På kort sikt är det bra och du får en slät hy, men hela ansiktet stelnar om du sprutar in botox i fler delar i ansiktet. Och vad gillar man mest? Ett stelt ansikte, eller ett som är levande?

botox i pannan

V Soft Lift

Med V Soft Lift-metoden innebär det att man lyfter ansiktet, utan att man opererar det. Man använder biologiska trådar som formar ansiktet i ett avancerat rutmönster. Man ser inte trådarna men det lyfter hela ansiktet och stramar åt huden utan att man skär bort den. Däremot bör du göra om V Soft Lift-lyftet efter två år. Men det bör du även med en operation, eftersom vi producerar mer hud under tiden som går. Fördelen med denna metod är att du slipper sövas ner. Du får lokalbedövning, på samma sätt som när du gör botox eller fillers, men slipper konvalescensen som efter en operation. Läs mer här om V Soft Lift; ansiktslyft utan kirurgi.

23 Feb 2018