När du behöver tandblekning

Vem vill inte ha rena, vita och snygga tänder? Hittills har man inte hört talas om någon som önskar sig gula eller bruna tänder. Vita tänder signalerar hälsa. Det sägs ju att vi människor, både fysiskt och psykiskt befinner oss i stenåldersstadiet. Det är vårt samhälle som har förändrats. Utvecklingen har gått så snabbt när det kommer till maskiner, apparater, elektronik och så vidare, men vi människor har inte förändrats nämnvärt när det kommer till vår fysik eller mentalt. Så, fortfarande går vi, mer eller mindre omedvetet, efter tecken på styrka, fertilitet och hälsa när vi tycker att någon är "attraktiv" och vad som är "snyggt". Rena och vita tänder signalerar hälsa hos oss. Att ha vita tänder visar att vi inte är sjuka (har någon sjukdom som orsakar tandlossning) och har råd att äta mat, som inte åstadkommer tandlossning.

När du vill ha vita tänder

När vi äter, dricker och kanske röker, snusar eller vad vi nu gör, påverkar det tänderna. De blir bruna av att vi dricker kaffe eller te. De blir grå om vi röker och snusar. De blir klart missfärgade om vi dricker vin eller läsk, juice eller någon annan sur dryck. Allt vi äter, påverkar tänderna. Att inte äta, går ju inte heller. Då dör vi. Och vem bryr sig om vi har vita tänder men är helt utmärglade för att vi inte äter något? Det är bara att acceptera att tänder påverkas av det som vi dricker och äter. Så då är det helt enkelt bättre att bleka tänderna. Här presenterar vi olika alternativ när du vill bleka tänderna.

1. Air flow hos skönhetsklinik – detta är nästan som en "högtryckstvätt" för tänderna. Behandlaren "blästrar" tänderna med en salt/vatten/luftblandning. Den tar 30 minuter och gör inte ont. Tänderna blir en aning ljusare men känns bra, då tänderna blir riktigt rena.

2. Vanlig tandkräm vid tandborstning – man kan köpa en särskild tandkräm som har en speciell tandblekning. Först borstar du med ett rengöringsskum och sköljer, sedan borstar du med tandblekningsskum och gör detta morgon och kväll i 3 veckor.

3. Blekningspenna – en sådan blekningspenna kan du använda om du enbart har en eller annan missfärgad tand. Med en sådan kan man använda för alla tänder. Då penslar man på ett blekningsgel både morgon och kväll. Ha munnen öppen i 30 minuter i 14 dagar.

4. Tejpremsa med tandblekning – det finns engångsremsor som man klistrar på tänderna och får sitta på tänderna under 1-2 timmar per dag i 2 veckor. En sådan behandling påbörjar man hos tandläkare men fortsätter hemma sedan.

5. Tandblekning hos tandläkare – det absolut mest effektiva metoden eftersom en tandläkare har möjlighet att använda så mycket starkare blekningsmedel än alla andra hemma-produkter. Läs mer om en sådan tandläkare i Solna som erbjuder en effektiv tandblekning i deras mottagning, på: https://www.solnatandläkarna.se.

5 Mar 2019