Makeup-utbildning som gör skillnad

För att bli en makeup-artist behöver du en professionell makeup-utbildning. Idag erbjuds det många olika sådana som lär ut både yrkets grundläggande principer samt rådande trender.

Eyeliner, läppstift, läppglans, ögonskugga, primer, foundation, puder, rouge – listan är oändlig. Vad står alla dessa begrepp för? Smink, såklart. Att kunna sminka sig på ett bra sätt i sin vardag är inte något som alla kan. Att sminka sig själv och andra är en form av konst. De som utövar just den typen av konst kallar sig något väldigt trendigt, nämligen makeup-artister. Än så länge har vi i Sverige valt att använda den engelska benämningen på det yrket. En makeup-artist har oftast en solid makeup-utbildning på nacken. Självklart finns det flera kurser att välja mellan. Sminkskolorna konkurrerar mot varandra och erbjuder allt mer avancerade och praktiskt inriktade utbildningar med ett och samma mål; att utbilda kunniga och kreativa makeup-artister.

Yrket som öppnar många dörrar

Det är få yrken som kan öppna så många dörrar och möjligheter som makeup-artist. Med det jobbet har du chansen att resa till exotiska platser och träffa många olika människor. För vad gör en makeup-artist? Oftast arbetar denne med att sminka människor om de ska fotas i modevärldens tidskrifter, reklam eller musikvideos. Många artister arbetar även inom TV och film. Är man duktig kan man få se resultatet på ett omtalat omslag och detta skänker så mycket glädje. Makeup-artisterna är kreatörer, inte rädda för att prova nya saker och är sminktrendernas skapare. De gillar inte att följa strikta regler utan experimenterar helst så att slutresultatet blir oväntat och fascinerande. Med andra ord behöver du mycket fantasi och inte minst arbetsvilja för att lyckas som makeup-artist.

Sminktrender att hålla reda på

Makeup skolorna lär ut grunden till en bra makeup. Till exempel får du lära dig att alltid börja med en bra bas, lägga till foundation och sedan börja med sminkprocessen som sätter färg och skapar de rätta ansiktslinjerna. Grunden till en bra sminkning ändras inte, däremot kan de påföljande stegen vara olika beroende på de rådande trenderna på marknaden som ändras i princip inför varje säsong. Vad är trendigt och vad känns lite omodernt? Allt detta ska du hålla reda på om du är inne i den branschen. Att känna till grunderna och rådande trender är bara början. Som det nämndes lite tidigare ska en duktig makeup-artist inte bara vara införstådd med trenderna utan även kunna skapa nya sådana.

18 Feb 2020