Gör make-up som består

Att göra permanent make-up gör man genom så kallade kosmetiska tatueringar (kallas även ibland för 3D tatuering), och är ett sätt att slippa lite av vardagsjobbet som det annars innebär med smink. Givetvis gäller det att vara väldigt säker på sminket man gör – det är ju trots allt en tatuering. Resultatet kommer att sitta kvar och det gäller att vårda huden på ett bra sätt för att resultaten ska åldras på bästa möjliga sätt. Det behöver dock inte sitta kvar hela livet som tatueringar gör annars, men väl några år.

Var i ansiktet görs kosmetiska tatueringar?

Vanligt är att göra 3D tatuering på ögonbrynen. Exakt hur det görs och hur länge resultaten står sig beror på vilken metod som används. I vissa fall kombineras 3D tatueringen med puder, vilket många ger en mer fyllig effekt. En annan vanlig del att tatuera kosmetiskt är läpparna.

Konsultationen viktig

Oavsett om man vill göra en 3D tatuering av sina ögonbryn, sina läppar eller någon annan del av ansiktet är konsultationen viktig. Här är det av stor betydelse att du framför dina önskemål och tankar om resultaten på ett utförligt sätt. Likaså är det viktigt att du känner förtroende för den som ska utföra behandlingen.

Många kliniker låter sina patienter komma på en kort konsultation för att sedan påbörja behandlingen efter att konsultationen är klar. Om du känner dig osäker kan det dock vara en idé att gå på en separat konsultation några dagar innan behandlingen. På så vis får du lite tid att fundera.

Hur blir resultaten?

Hur bra resultaten blir beror på flera faktorer. Bland annat kan det här spela in:

Med tanke på hur mycket det är som spelar in, är det svårt för klinikerna att ge någon garanti för hur resultaten kommer att bli. En patient som blöder mycket under behandlingen, som därmed sannolikt har många ytliga blodkärl, kan till exempel få 3D ögonbryn som blir något suddiga. Likaså gäller patienter med oljig eller fet, eller grov hy med många och stora porer. Något annat som spelar in är huruvida patienten är rökare eller inte.

Hur ser eftervården ut?

Eftervården för tatueringarna kan skilja sig lite åt, beroende på vilken del av ansiktet det är som tatueras. Vid till exempel 3D tatuering av ögonbrynen får du normalt med dig en salva hem som du ska smörja in dina ögonbryn med, både morgon och kväll. Därtill bör direkt solljus undvikas. Klinikerna brukar råda de som behandlas att skydda sina ögonbryn med antingen en keps eller lite större solglasögon. Annat som bör undvikas efter en 3D tatuering av ögonbryn är bland annat:

23 Jul 2017