Ansiktslyft – så går det till

Börjar din hud bli rynkig? Ser du trött ut i spegeln fast du känner dig pigg? Om ålderstecknen hopar sig fast det känns alldeles för tidigt, så kanske du skulle överväga att göra ett ansiktslyft. Ansiktslyftning är ett plastikkirurgiskt ingrepp som kortfattat innebär att man stramar åt huden i ansiktet. I Stockholm finns många kliniker som utför ansiktslyft och andra skönhetsoperationer och kunskapen kring detta är stor här. Bor du i Stockholm har du därför god chans att hitta en bra kirurg som kan utföra ett ansiktslyft på dig. Vi tänkte här i korthet beskriva hur ett ansiktslyft går till och vad det innebär för dig som patient. 

Konsultation

Inför ett ansiktslyft måste du alltid först komma på konsultation på kliniken. Du får träffa kirurgen som ska utföra operationen och höra hur operationen går till, vilka förväntningar som är rimliga på operationen samt information om eventuella biverkningar och hur de kan komma att påverka dig.

Kirurgen kommer att undersöka ditt ansikte, huden och de underliggande strukturerna. Hen gör även en mer allmän hälsoundersökning för att säkerställa att du är i forma att undergå operationen. Kirurgen kommer att se till att du verkligen tillgodogör dig all information kring ingreppet och du kommer att få tid till att tänka över ditt beslut. Väljer du att gå vidare med operationen kommer du att få specifika instruktioner för hur du ska förbereda dig. Innan en operation är hygien och kosthållning exempelvis av största vikt.

Operationsdagen

När du kommer till kliniken blir du inskriven och får träffa kirurgen som ska utföra operationen. Kirurgen ritar ut var snitten ska läggas i ditt ansikte och tar även ett fotografi av dig. Därefter får du komma till operationssalen. När ditt ansiktslyft genomförs kommer du att vara nedsövd med narkos. Operationen tar några timmar

Ingreppet

Du sövs med narkos och sedan börjar ingreppet. Först lägger kirurgen ett snitt från pannan och ner mot öronen, runt öronen och vidare ner mot nacken. Kirurgen kommer att försöka lägga snittet så att det döljs av hårfästet så gott det går. När snittet är lagt lyfter kirurgen huden och dess underliggande fett så att det lossnar från bindvävshinnan. Det som sker sedan kan bäst beskrivas som att muskler och bindvävshinnor flyttas till sina originalpositioner, dvs sträcks upp och läggs tillrätta. Halsmuskeln sträcks även den och dessutom fettsuger kirurgen hakan och halsen om behov föreligger och ni har kommit överens om det. Därefter sträcks huden bakåt, överbliven hud skärs bort och huden sys fast vid snitten.

Efter operationen

Du får normalt sett stanna kvar på kliniken första natten efter operationen, men därefter kan du åka hem. Du kommer dock att få blåmärken och vara öm, så att börja jobba direkt är vanligtvis ingen bra idé. Du bör även vara försiktig med motion, lätta promenader går bra. Efter någon vecka får du göra återbesök på kliniken och då avlägsnas stygnen. Några stygn sitter dock kvar ett par veckor till. Ofta brukar man kunna se resultat direkt efter operationen, men det slutgiltiga resultatet blir inte tydligt förrän efter ungefär ett halvår.

Stort ingrepp

Som synes är ett ansiktslyft ett relativt stort ingrepp och det är viktigt att du vänder dig till en seriös klinik med kunniga och erfarna kirurger. Läs omdömen från tidigare patienter och kolla upp kliniken ordentligt. Du behöver inte bestämma dig vid ett första besök, om du känner att det finns någon som helst press på dig att bestämma dig, bör du tacka nej och leta efter någon annan klinik. 

Klicka här för mer information.

10 Jan 2018